Nybyggerne i Ammarnäs
12. august
Antall km: 0
Antall km totalt: 1184
Jeg spiser frokost med Stefan og Daniel; hotellfrokost med nybakt grovbrød og hjemmelaget bjørnebærsyltetøy og multesyltetøy og eggerøre og bacon. Så går de videre sørover mot Hemavatn mens jeg går opp på rommet mitt og legger ut bloggene fra de siste ni dagene. Så mye jeg har opplevd siden Kvikkjokk! Det føles som en måned siden. Jeg lurer på hvordan Vanja har det og hvor han er så jeg sender ham en melding, men han er nok ute på fjellet for jeg får ikke svar.
Senere på dagen går jeg ned til snackbaren og spiser hamburger, og så rusler jeg en liten tur. Og Ammarnäs er vel verd en hviledag, for her er det mye spennende historie:
I løpet av 1600-tallet ble det stadig viktigere for den svenske staten å hevde sitt territorium i de svenske fjellene. Samtidig mente man at det var sløseri at det fantes svenske markområder som ikke ble utnyttet, og staten forsøkte derfor å få nybyggere til å etablere seg stadig lenger oppe i fjellene gjennom å lokke med skattefrihet de første 15 årene og fritak fra militærtjeneste . Den samiske reindriften som allerede fantes i fjellene ble ikke betraktet som sivilisasjon, og som bonus tenkte man seg at nybyggerne også skulle føre kirkens budskap videre.
Men nybyggerlivet ble ofte vanskelig i et landskap med kort vekstsesong, og det var ofte konflikter mellom samer og nybyggere. Kilde: Sveriges radio: Selmas mange sorger (Denne artikkelen er spennende og utfyllende, og jeg anbefaler deg å trykke på linken hvis du er historieinteressert).
Fram til begynnelsen av 1800-tallet hadde Ammarnäs en utelukkende samisk befolkning, men på 1820-tallet kom de første nybyggerne hit. Jordbruket var i hovedsak engbruk (udyrket mark som er høstet, men ikke pløyd eller gjødslet). Siden engene lå i deltalandet mellom elveutløpene til Vindelelven og Tjulån, ble de naturlig gjødslet av den årlige vårflommen. Men frosten var et alvorlig problem for potetdyrkningen. Men på sørsiden av den store morenekollen, som etter hvert bare ble kjent som Potatisbacken, var bakken varm og potetene trivdes. Kilde: Ammarnäs – Wikipedia

2 x 360 º utsikt fra Potatisbacken
Koser meg med blogglesing,følger spent med deg😊God tur videre👟👟
LikerLikt av 1 person
Fantastisk flott å følge deg her. Nydelig bilder og fine historier. Takk…
LikerLikt av 1 person