Dag 13: Forfjorden – Henningsvær

on

Hvor jeg sykler gjennom Vesterålen og Lofoten og går på museum.

Antall mil: 11,5

Antall mil totalt: 133,5

20. juni

Aust-Vågøy 1941

De brente våre gårder.
De drepte våre menn.
La våre hjerter hamre
det om og om igjen.

Inger Hagerup

Diktet fra norsktimene er det eneste jeg forbinder med øya. Den marsjerende rytmen, ordene som gikk fra munn til munn. For hvert sted jeg sykler forbi, tenker jeg: var det her de brente gårdene? Drepte mennene? Aldri før på turen har fjellene vært spissere, snøfennene hvitere, gresset grønnere, smørblomstene gulere, jonsokblomen dypere rosa.

Lofoten Krigsminnemuseum, Svolvær: Den eldre damen er i ferd med å stenge dørene og jeg er eneste gjest, men istedet for å skynde på meg, får jeg en eksklusiv omvisning: “Diktet du spør om handler om de tyske represaliene etter Lofotraidet (4. mars 1941).” Hun ser at jeg ikke henger helt med, og forklarer: “Dette raidet kan regnes som de alliertes første virkelige seier i 2. verdenskrig: tyske skip ble senket, fiskebruk og sildeoljefabrikker ødelagt, 213 tyskere og tolv norske NS-medlemmer tatt til fange. 314 mennesker blant den lokale befolkningen ble frivillig med over til England. I seks korte timer var Lofoten fri fra okkupasjonsmakten. Det skulle koste dem dyrt. Da Hitler fikk høre om den vennlige mottagelsen engelskmennene hadde fått, beordret han Svolvær “vernichtet” – utslettet. Ti hus ble brent og 64 svolværinger sendt til Grini. Det var nok at du hadde slekt som ble med over til England, da ble du tatt som Svolvær-gissel og sendt til Grini. Eller du kunne vifte med et norsk flagg, som bestefaren min. Han ble også sendt dit.” Jeg forteller at også min oldefar satt på Grini. “Kjenner du fangenummeret hans?” “Nei, dessverre ikke.” “Vent litt,” sier hun. Hun går inn på et bakrom, og litt etter kommer hun tilbake med en stor bok: “Norsk fangeleksikon. Grinifangene.” Oldefaren min har fangenummer 15035: “Rutebileier, Vikeså, f. 1-5-94. Arr. 19-9-44 –> Stavanger –> Grini 12-10-44 – 4-2-45 –> Berg. Gissel.”

Jeg sykler videre til Henningsvær. Ser på kafeene, fyret, rorbuene, fiskehjellene. Fiskeværet er fullt av tyske turister, høflige og hyggelige. Av alle turistene jeg har møtt siden Kirkenes, skiller tyskerne seg ut som de mest smilende og hjelpsomme.

Mor har bestilt hotell. Etter byrunden tar jeg med Petrus ned i restauranten. Vi bestiller fiskesuppe. I Henningsvær velger man torsk, ikke pizza.

Kilder: https://www.lofotenkrigmus.no/lofotraidet/

https://no.wikipedia.org/wiki/Operasjon_Claymore

https://www.nrk.no/nordland/tyskerne-hevnet-krigsraid-i-lofoten-1.7530861

FAKTABOKS: Vesterålen: Øydistrikt lengst nord i Nordland fylke. Omfatter øyene Andøya, Langøya, Hadseløya, den vestlige delen av Hinnøya, den nordlige delen av Austvågøya og flere andre, mindre øyer.

Kilde: Wikipeida

FAKTABOKS: Lofoten: Øydistrikt i Nordland fylke. Omfatter den sørlige delen av Austvågøya, Gimsøya, Vestvågøya, Flakstadøya, Moskenesøya, Værøy og Røst.

Kilde: Wikipedia

Leave a Reply