annepaatur

Dag 41: Fredrikstad – Halden

Hvor vi ankommer Halden og inspiserer forsvarsverket mot svenskene

Antall mil: 3,5

Antall mil totalt: 374

18. juli

Vi gjør maksimalt ut av frokosten – står ved døra når de åpner, finner et lite bord inntil veggen, starter med salt og avslutter med søtt. Finale: sju kopper kruttsterk kaffe. Selvfølgelig med hver vår mobil, jeg leser nyhetene på NRK og Petrus en bok om sjakk-teori. Studerer de andre gjestene; mennene i arbeidsklær den første halvtimen, deretter barnefamiliene – den nydelige italienske familien, de bråkete rogalendingene, det unge foreldreparet med den lille babyen. Til slutt er det bare meg og Petrus og pensjonistparet i hjørnet igjen. Kanskje jeg bør sikre meg en croissant før de stenger bufféten?

Pakke og kle oss, så mye enklere nå når antrekket er shorts og singlet, ingen regntøy eller hansker, ingen søppelsekk over bagen, ingen plastposer over skoene, det eneste vi må huske er solkremen, solbrillene og capsen under hjelmen. Veiene som er tørre og ganske flate, etappen som i dag bare er en fjerdedel av det vi begynte med. Helleristningsfeltet fra bronsealderen (Solberg), 200 mil sør for helleristningene i Alta, og likevel så like at de nesten kunne vært et plagiat (Solbergfigurene dog større og rundere, rarere, med flere symboler enn i Alta, og uten reinsdyrene, bjørnene og fuglene).

Rødmalingen er påført i vår tid. Helleristningene ble ikke malt.

I bakken ned mot Halden spiser vi sjokoladekake på Herregårdskaféen. “Sitter dere ute i bakgården eller her inne?” spør den unge gutten bak disken, “inne”, svarer jeg, vi velger det svale rommet innendørs for her er det best å lese. Etter kaken og kaffen går vi ut i den skarpe sola igjen, triller ned til sentrum, over broa som går over elva som renner ut i den buktende smale fjorden, jeg tenker at her ser det fint ut å padle, strandlinja med skog og berg og bukter og viker, den usynlige grensen til Sverige midt i fjorden, Sverige som ser akkurat likt ut som Norge, en dagstur med kajakken og man tar seg lett en svipptur innom nabolandet, jeg kan ikke unngå å sammenlikne med forrige gang jeg stod ved en grense, bevoktet av soldater og kamera.

Deretter: bratt oppoverbakke til Genaralveien 25, et rosa mursteinsbygg brukt som kaserne for forsvaret, nå omgjort til historisk hotell. Rommet vårt er ikke klart ennå, men vi får skifte og sette fra oss bagasjen, og så går vi på oppdagelsesferd – hvilket sted for oppdagelsesferd! – mens venter på rommet som skal bli klart, og på mor og far, særlig venter vi på mor og far, som satte seg i bilen i Sandnes i dag morges og som kommer til Halden om et par timer, mor og far som skal bo her på hotellet i natt, sammen med Petrus og meg.

***

“Er turen slutt nå?”

“Vil du det?”

Vi sitter på den brede muren rundt Fredriksten festning. Innenfor ligger festningsbyggene, under oss er det bratt ned til byen. Gresset er tørt og steinene varme. Like bak klatrer noen barn på en kanon. På plassen foran rigges det ned fra gårsdagens Allsang på grensen. “Vi er i hvert fall i Halden. Men ikke helt i Sverige. Hva synes du om å sykle noen mil til i morgen, over til andre siden?” “Det vil jeg. Jeg liker symmetri. Starte fra russergrensen og avslutte på svenskegrensen.”

Pause. Petrus dingler med beina i lufta, ut over muren. Jeg kikker på humlene. På mandag er det tilbake på jobb. “Førstemann i gapestokken!” erklærer Petrus plutselig, og piler ned den bratte brosteinsgaten før jeg får sukk for meg.

Om kvelden kommer mor og far. Vi går opp til festningen på nytt, sola har blitt gyllen, menneskene færre, og i det høye blomstrende gresset ser vi et rådyr.

FAKTABOKS, FREDRIKSTEN FESTNING:

-Fredriksten festning ligger ikke i Fredrikstad, men i Halden. Mellom 1665 og 1928 het Halden ikke Halden, men Fredrikshald.

– Festningen ble bygget på siste halvdel av 1600-tallet for å sikre grensen mot stormakten Sverige. Norge var på denne tiden del av unionen Danmark-Norge.

– På 1600-tallet, 1700-tallet og tidlig 1800-tall var det stadige kriger mellom Danmark-Norge og Sverige. Hele seks ganger har svenske styrker angrepet her, men festningen ble aldri inntatt, “Ofte beleiret – Aldri beseiret”.

– Mest kjent er svenskekongen Karl XIIs angrep i 1716 og 1718. Han ble skutt og drept her 11. desember 1718, og den dag i dag diskuteres det om han ble truffet av en “ærlig norsk kule” eller snikmyrdet av sine egne.

– I 1814 måtte Norge sloss for den nye grunnloven. Fredriksten festning ble beleiret og bombet, men gav seg ikke. Dette var medvirkende til at Norge fikk beholde grunnloven og Stortinget i en løs union med Sverige.

– I Brødrene Dal og mysteriet om Karl XIIs gamasjer brødrene spore opp Karl XIIs gamasjer for å unngå at Norge havner i union med Sverige igjen.

Kilder:

Informasjonstavle på festningen (direkte sitering)

Wikipedia

Skip to toolbar